Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетният излишък на Гърция в началото на годината надвиши заложените фискални цели

През първите четири месеца на годината т.нар. "централен" правителствен бюджетен излишък на Гърция беше в размер на 2,37 млрд. евро, показват данни на финансовото министерство на страната, надвишавайки заложената в бюджета цел за излишък от 1,81 млрд. евро.

Трябва обаче да се има предвид, че бюджетният излишък на правителството изключва бюджетите на социално-осигурителните организации и тези на местната администрация и поради това се различава от данните, които се следят от гръцките международни кредитори в лицето на ЕС и МВФ. Въпреки това данните са относително добър индикатор за състоянието на гръцките финанси.

Целта на властите в Атина беше за постигане на "първичен" бюджетен излишък (изключвайки разходите по обслужване на гръцкия дълг) в размер на 566 млн. евро за първите четири месеца на годината.

Основна причина за по-големия по размер централен правителствен бюджетен излишък са по-високите данъчни приходи, които през периода януари - април достигнаха 14,11 млрд. евро - с 325 млн. евро над бюджетната цел, докато държавните разходи за същия период бяха с 2,28 млрд. евро под тези, заложени в бюджета на страната.

Общите приходи в хазната през първите четири месеца на годината са достигнали 15,67 млрд. евро - с 488 млн. евро под бюджетните разчети, посочи финансово министерство. В същото време бюджетните разходи за същия период са били в размер на 16,2 млрд. евро - под заложените в бюджета харчове за 18,4 млрд. евро, допълни то.

Само в рамките на април, бюджетните приходи в Гърция достигнаха 3,2 млрд. евро - с 813 млн. евро под бюджетния разчет за четвъртия месец на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени