Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. А. Герджиков: Вместо на кирилица, пишем електронни писма на развалена латиница

Снимка: Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Вместо на кирилица, пишем електронни писма на развалена латиница, която подигравателно сме нарекли "методиевица", а за култура няма достатъчно средства. С тези думи на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков започна приветственото си слово по време на академично тържество в Аулата на Софийския университет.

С въпрос "Къде са българското образование, българската култура и българската писменост днес?" ректорът на най-старото висше училище у нас се обърна към залата:

През последните 20 години СУ "Св. Клименвт Охридски" се опитва да поддържа най-високо качество чрез инвестиции в библиотеки, лаборатории и апаратура, които повишават качеството, но изискват финансиране, а субсидията се разпределя по броя на студентите, независимо от резултата.

На днешния свят ден за всеки българин ден може би е време да се запитаме достойни ли сме да бъдем наследници на 11-вековната си писмена и културна традиция, попита проф. Анна-Мария Тотоманова в академичното си слово "За буквите и за достойнството":

Духът на Кирило-Методиевото дело живее и днес, защото двамата светители не само изнамират буквите, но и създават образец за книжаване на славянския език, като превръщат познатия им славянски диалект в съвършен инструмент за предаване на посланието на нашия Спасител.

На тържеството присъстваха освен членове на Акедемичния съвет, преподаватели, ректори на други университети, министърът на образованието, депутати, посланици, студенти, ученици и граждани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени