Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк намали прогнозите за икономическия растеж и инфлацията в Германия

Германската централна банка намали своите прогнози за икономическия растеж и инфлацията в Германия през настоящата година, но потвърди, че икономиката е всъщност по-здрава, отколкото предполагат постъпващите данни, разширявайки се по-бързо от производствения капацитет.

В своя шестмесечен доклад Бундесбанк очаква повишение на БВП на най-голямата европейска икономика с 1,7% през тази година - под нейната прогноза за растеж от 1,8%, направена през декември 2015 година. За 2017 година банката намали своята прогноза за немския икономически растеж до 1,4% от 1,7% и очаква слабо ускоряване на растежа до 1,6% през 2018 година.

Вътрешната икономическа активност в страната изглежда ще продължи да се възползва от силния ръст в пазара на труда, като тя ще бъде задвижвана в значителна степен от заетостта, свързаната с миграцията от останалите страни от ЕС, както и от силния растеж на доходите, посочва немската централна банка в своя доклад. 

През настоящата година вътрешното търсене намира допълнителна подкрепа от подновения спад на цените на суровия петрол и от съпътстващото го нарастване на покупателната сила. Освен това фискалната политика на Германия ще бъде особено експанзивна през 2016 година благодарение на не малката част допълнителните разходи от страна на правителството във връзка с бежанската вълна, заляла страната, коментира Бундесбанк.

Банката понижи и своите прогнози за германската инфлация през настоящата година до 0,2% от 1,1% през декември, но тя вярва, че потребителските цени вероятно ще нараснат значително през следващите две години съответно до 1,5% през 2017-а (под предходна прогноза за инфлация от 2 на сто) и до 1,7% през 2018-а година. Изключвайки енергийните цени, хармонизираният индекс на потребителските цени (HICP) се очаква да нарасне от 1,0% през тази до 1,8% през 2018-а година, очаква Бундесбанк.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна