Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В седмицата от 4 до 8 юли в Запазена марка „Радиотеатър” ви предлагаме шекспирови пиеси

БНР Новини

Тази година светът отбелязва 400 години от смъртта на двама от колосите на европейската литература - англичанина Уилям Шекспир и испанеца Мигел де Сервантес. По-точно, смята се, че 23 април 1616 г. е денят, в който е погребан авторът на „Дон Кихот”, а неговият английски съвременник умира на същата дата, но по Юлианския календар - всъщност 10 дена по-късно. Двете държави по това време използват различно летоброене.

Светът отбелязва по най-различни начини двете годишнини. Радиотеатърът на БНР също се включва в този маратон. Всеки делничен ден през юли малко след полунощ ние ще излъчваме за нашите слушатели пиесите на безсмъртния драматург, както и драматизация на великия роман на испанския хидалго.

И така в понеделник 4 юли от 0.15 ч може да чуете „Сън в лятна нощ” адаптирана за радио и режисирана от Минчо Събев.

Във вторник на 5 юли ще се насладите на гласовете на Наум Шопов, Апостол Карамитев, Невена Коканова и Георги Черкелов в пиесата „Ричард ІІІ”.

В сряда на 6 юли ви предлагаме „Юлий Цезар” под режисурата на Ребека Арсениева с участието на актьорите Георги Черкелов, Андрей Чапразов, Стефан Данаилов, Ванча Дойчева, Антон Радичев.

В четвъртък и петък - съответно първа и втора част на „Ромео и Жулиета” с Ирина Тасева и Апостол Карамитев под режисурата на Стефан Сърчаджиев.

Всичките постановки са направени по безсмъртните преводи на големия български пот Валери Петров.

от понеделник до петък, 0.15 часа


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна