Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийството на проевропейската британска депутатка Джо Кокс отслаби напрежението на световните капиталови пазари

Нарастващите опасения, че на предстоящия на 23-ти юни референдум британците ще гласуват за излизане от Европейския съюз доведе до ескалация на напрежението на световните капиталови пазари, провокирайки солиден спад на фондовите борси и на пазарите на суровини, рекордно ниска доходност на дълговите пазари, обезценка на британската лира и еврото и солидно поскъпване на японската йена и по-слабо повишение на долара и швейцарския франк с оглед статута им на "валути-убежище".

Трагичната новина към края на европейската търговия в четвъртък за убийството на британската депутатка Джо Кокс обаче парира част от инвеститорската паника. Представителката на опозиционната лейбъристка партия беше една от активните участници в кампанията в подкрепа за оставането на Великобритания в рамките на ЕС. Новината за нейното убийство първоначално доведе до слухове за възможно отлагане на ключовия референдум, внасяйки известно спокойствие сред участниците на финансовите пазари.

Въпреки че спекулациите за отлагане на референдума изглеждат напълно нереални, това даде повод за обръщане на негативната посока на пазарите на акции на "Уолстрийт", като в края на вчерашната търговия и трите основни американски фондови индекси приключиха на позитивна територия. Последва позитивна търговия и на азиатските борси по-рано днес, като се очаква и европейските пазари на акции да отворят с повишение от около 1%. В същото време и доходността на облигациите на водещите световни икономики отскочи от многогодишните дъна, ударени по-рано в четвъртък, докато британската лира поскъпна рязко от 10-седмично дъно около 1,4013 долара и по-рано тази сутринта достигна 1,4294 долара, а еврото се оттласна от вчерашно двуседмично дъно около 1,1131 долара към 1,1271 долара.

Вероятна причина за частичното възстановяване на инвеститорския риск апетит е предположението, че убийството на проевропейската депутатка може да обърне нагласите на британците преди вота, намалявайки шансовете те да подкрепят Brexit, каквито бяха резултатите от мнозинството проучвания на общественото мнение през последните дни. На този етап не е ясно какъв ще бъде ефекта от този престъпен акт по време на вота на 23-ти юни. Засега убийството на Джо Кокс само доведе до временно прекратяване в петък и на двете предизборни кампании "за" и "против" оставането на Великобритания в ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна