Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От понеделник БЕХ стартира срещи с инвеститори преди емитирането на външни облигации за около 500 млн. евро

Българската държавна енергийна компания БЕХ е упълномощила банките JPMorgan и Banca IMI да проведат серия от срещи с инвеститори, стартиращи от понеделник, във връзка с подготовката за продажба на външни облигации на стойност около 500 ммлн. евро, обяви компанията в четвъртък, цитирана от агенция Ройтерс.

Постъпленията ще бъдат използвани за рефинансиране на мостовия заема в размер на 535 млн. евро, който беше отпуснат на БЕХ през април от JPMorgan Securities, Bank of China, Banca IMI и от инвестиционното подразделение на банката Intesa Saopaolo.

Очаква се предлагане на Reg S средносрочни инструменти в зависимост от пазарните условия, посочва БЕХ в свое изявление.

Пазарни източници на Ройтерс, които са запознати с въпроса, отбелязват, че т.нар. "роуд шоу" (срещи с потенциални инвеститори) ще стартира със срещи в Лондон в понеделник и вторник (18-и и 19-и юли), в Мюнхен и Франкфурт в сряда (20-и юли), в Милано в четвъртък (21-ви юли) и в края на следващата седмица (22-ри юли) в Цюрих и Виена.

От БЕХ не уточниха очаквания размер на облигациите, които ще бъдат продадени, но преди време главният изпълнителен директор на компанията заяви, че вероятно ще бъдат потърсени около 500 млн. евро от външните пазари.

Друг източник на агенцията пък посочи, че таванът на предложените за продажба облигации вероятно ще бъде от 650 млн. евро, като набраните средства от предстоящата емисия облигации ще зависят от търсенето.

През април БЕХ взе краткосрочен мостов заем от цитираните по-горе банкови институции, за да се разплати с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн  "Контур Глобал" и AES "Гълъбово" в замяна на намаляване на цената на продаваната от тях енергия на държавния енергиен доставчик НЕК, който е подразделение на БЕХ.

По-рано този месец кредитната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния рейтинг на БЕХ на ниво "BB-" с негативна перспектива. Агенцията също така очаква предстоящите еврооблигации на БЕХ да притежават необезпечен рейтинг в чужда валута на ниво "BB-", докато рейтингът на тези книжа, според агенция "Мудис", ще е на ниво от "Ва2".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени