Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо разширяване на търговския дефицит на Великобритания през юни

Общият дефицит в международната търговия на Великобритания се разшири през юни изненадващо силно с оглед на солидно увеличение на дефицита при търговията със стоки, показват данни на официалната статистика ONS, които би трябвало да окажат негативно влияние върху растежа на британския БВП през второто тримесечие на годината.

Британският търговски дефицит в стоки и услуги се разшири през май до 5,084 млрд. паунда от дефицит за 4,227 млрд. британски лири през май (солидна ревизия от предишна оценка за дефицит в размер на 2,2263 млрд. паунда) и при прогноза за доста по-скромен дефицит в размер на 2,55 млрд. британски лири.

Общият дефицит само при търговията със стоки се разшири през юни до 12,409 млрд. паунда от дефицит за 11,526 млрд. паунда през предходния месец (ревизия от дефицит за 9,879 млрд. паунда) и очаквания за по-малък дефицит от 10,075 млрд. британски лири.

Общият износ от Острова нарасна с 1,0 млрд. паунда, докато вносът се повиши с 1,9 млрд. паунда до рекорден връх от 48,9 млрд. британски лири.

Дефицитът при търговията със стоки на Великобритания нарасна през второто тримесечие с 400 млн. паунда спрямо първото тримесечие, достигайки 23,9 млрд. паунда. Това разширяване на дефицита би трябвало да окаже негативно влияние върху втората оценка на ONS за БВП през второто тримесечие. Според предварителните данни, оповестени в края на юли, БВП на Великобритания нарасна през периода април – юни с цели 0,6% на тримесечна база след растеж с 0,4% в началото на годината. На годишна база пък растежът на БВП през второто тримесечие се ускори с 2,2% спрямо първото тримесечие, когато нарасна с 2,0 на сто.

Въпреки слабите търговски данни за юни трябва да се има предвид, че британската лира се обезцени с повече от 10% след референдума на 23-ти юни, на който британците гласуваха за напускане на ЕС. Това от своя страна би трябвало да подкрепи британския експорт през следващите месеци, но в същото време ще повиши и цената на внесените стоки, ограничавайки като цяло размера на вноса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна