Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаците към ЕС от срещата между лидерите на Русия и Турция

 

Ако трябва да търсим отзвук към ЕС, това може да бъде един нагледен пример как може да се маневрира и как могат да се отстояват интересите на съответните държави, олицетворявани от Путин и от Ердоган, смята проф. Нина Дюлгерова.

Не е случайно, че изявлението на германския външен министър беше позитивно, защото  единственото, което засягаше ЕС, бяха  преговорите в енергийната сфера и отново тя беше в контекста на бъдещото време с изявление от едната и от другата страна, че ще се работи много активно по отношение на газовите диверсификации, но не трябва да забравяме един  момент. В официално съобщение украинската газова компания кани чуждестранни  експерти да проверят как работи украинската преносна система, тъй като Русия увеличава газопреноса през Украйна.

Според журналиста Юри Михалков договорката за Турски поток, която е постигната, означава няколко неща.

Изграждането на тръбата само за Турция е загуба за България. Ще престане да се транзитира газ за Турция през България, тези ползи ще отпаднат. Турски поток има втора тръба, по която се предвиждаше Русия да транзитира газ за ЕС през Турция. Русия  има известни резерви. Турция също ще започне за променя договорености, такси и  условия. А ЕС не иска за вкарва много руски газ на своите пазари.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна