Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Франк-Валтер Щайнмайер - настоящият германски министър на външните работи от Социалдемократическата партия, може да стане следващия канцлер на Германия, твърди източник на руското издание "Известия“. Сред имената на обсъжданите кандидатури са председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел и кметът на Хамбург Олаф Шолц, допълва източникът. Според него резултатите от регионалните избори в страната показват, че именно кандидат от Социалдемократическата партия ще стане следващият канцлер.

Председателят на Сената на Узбекистан ще изпълнява временно задълженията на президент на страната, а в период от три месеца трябва да бъдат проведени президентски избори, информира руският вестник "Независимая газета“, позовавайки се на конституцията на Узбекистан.

Членовете на БРИКС трябва да засилят координацията помежду си, за да направят така, че появяващите се икономики и развиващите се страни да играят по-голяма роля в международните дела, посочва президентът на Китай Си Дзинпин от страниците на вестник "Женмин Жъбао".

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм обяви, че ще се стартира план за развитие на югоизточната част на страната, съобщава "Дейли Сабах". Правителството ще отдели 10 милиарда турски лири инвестиции за 7 провинции, пострадали от терористичната дейност на ПКК, допълват от изданието.

Системата за имиграция, предложена от Борис Джонсън, Лиам Фокс и други водещи поддръжници на Брекзита, беше отхвърлена от британския министър-председател Тереза Мей, като това може да доведе до разделение в кабинета, коментират от вестник "Индипендънт" .

На страниците на британския ежедневник "Таймс" четем как в столицата Лондон са били отбелязани 350 г. от Големия пожар, унищожил почти цялата историческа част на града.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна