Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Ситуацията в Европа е критична и не може да се разреши в рамките на една среща на върха

Европейският съюз се намира в критична ситуация и неговите проблеми не могат да бъдат решени в рамките на една среща, заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си на днешната среща на върха на ЕС в словашката столица Братислава, на която ще се търсят пътища за развитието на Съюза в бъдеще след британския вот в подкрепа за Brexit.

Ние сме в критична ситуация, но въпросът не е просто да се очаква решение на проблемите на Европа в рамките на една среща на върха, а по-скоро става дума за показване на директни действия, че можем да бъдем по-добре, посочи тя пред репортери преди началото на срещата.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд посочи, че ЕС е изправен пред големи предизвикателства след решението на британците да напуснат Съюза.

Според него на днешната среща ще се говори за икономиката и сигурността, като в същото време ЕС е необходимо да даде надежда на младежката генерация.

Меркел също подчерта, че Съюзът трябва да се заеме с въпросите за сигурността, отбраната и защитата на границите на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна