Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 3 октомври в „Радиоколекция“ – проповедите на митрополит Антоний Сурожки

БНР Новини

Митрополит Антоний Сурожки е роден в Лозана, но прекарва детството си в Русия и Персия, където баща му е представител на Имперския дипломатически корпус. Вуйчо му е композиторът Александър Скрябин.
След Руската революция цялото семейство известно време странства по света, докато накрая се установява в Париж. Там завършва гимназия, където усилено изучава класически езици и литература, след което следва физика, химия и биология във Факултета по точни науки в Сорбоната. След дипломирането си там се записва в Медицинския факултет, който завършва непосредствено преди началото на войната.
В продължение на 10 години работи като лекар. През 1939 г., няколко дена преди да замине за фронта, тайно дава монашески обет, а десет години по-късно е ръкоположен за свещеник и е изпратен за пастирско служение във Великобритания.
От този момент той изцяло се посвещава на пастирско обгрижване на все по-нарастващото му паство и на всички, които се обръщат към него за съвет и помощ. Като основател и иерей на Руската Православна църква във Великобритания служи повече от петдесет години – до кончината си в Лондон на 4 август 2003.
За митрополит Антоний се знае, че е говорел завладяващо с часове, но никога не пишел. Всичко издадено от него първоначално се е родило като слово, отправено към слушателя, към отделния човек, с когото е беседвал. Проповедите му са били записвани и разпространявани, за да стигнат и до тези, които не са могли да го чуят. Със своята дълбока хуманност и неуморно свидетелство на Евангелието на Христа, митрополит Антоний завоюва уважението и докосна сърцата на хиляди хора из целия свят.
Радиокомпозицията, която ви предлагаме сега, е на базата на неговата тънка книжка, издадена и на български „Началото на молитвата”. Режисьор на радиокомпозицията е Стилиян Петров, участват актьорите Иван Бърнев и Деляна Хаджиянкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна