Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Куба подписаха споразумение за сътрудничество в борбата срещу рака

САЩ и Куба подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в борбата срещу рака. То ще обедини експертиза и проучвания и е част от стоплянето на отношенията между бившите врагове от Студената война.

Министърът на здравеопазването на САЩ Силвия Бюрел подписа споразумението в Хавана, заедно с кубинския си колега Роберто Моралес.

Това е приоритет за нашите президенти. Кастро и Обама споменаха този проблем когато за последно се видяха и ние сме развълнувани да работим по превенцията и диагностицирането на болестта. Ще използваме инструментите си и ще се учим от опита и експертизата на другия, каза Бюрел пред медиите след подписването на споразумението.

В подобен тон Моралес заяви, че ракът е чума, завладяла света:

Ракът е глобален здравен проблем. В двете страни това е един от главните причинители на смъртността, както и на други места в Северна и Южна Америка и по света. Съвместната работа по този проблем е възможност за намиране на нови начини за превенция, диагностициране, лечение и рехабилитация.

По време на посещението си в Куба Бюрел посети клиника, където се срещна с екипи, работещи за изкореняването на болестта зика в Карибския регион.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени