Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради груби грешки в изборните протоколи се налага повторно преброяване на няколко секции в Пазарджик

| обновено на 07.11.16 в 10:45
Снимка: БГНЕС

Заради груби грешки в изборните протоколи се налага повторно преброяване на няколко секции в Пазарджик, съобщи говорителят на РИК Георги Добрев:

От пазарджишките села са допуснали грешка и контролите по никакъв начин не могат да се засекат. При тази допусната грешка СИК не може да я отстрани тук и затова се наложи обратно да викаме избирателните комисии в състав, доколкото е възможно да бъдат попълнени, всичко наново се отваря, отваря се чувалът, броят се, даже едната в момента се преброява още.

Обяснението на секционните избирателни комисии за многото грешки в протоколите:
Не можахме да вникнем точно. Не беше обяснено добре в самата методика, в самият протокол там контролата, която е, не беше обяснена, както трябва. Ако бяха казали, че всеки въпрос представлява отделен избор, тогава щяхме да се справим от раз.

Мария Тодорова, секретар на Районната избирателна комисия във Варна, каза, че комисията се справя добре с обработката въпреки технически проблеми.
Веселин Марешки е първи в изборите за президент и вицепрезидент в Трети Варненски многомандатен район.  На база 41 % от обработените протоколи, той печели с 26,24 процента.  Втори е тандемът на ГЕРБ Цачева-Манушев с 19,47 %,трети са Румен Радев и Илияна Йотова - с 18,96 процента. Красимир Каракачанов и Явор Нотев печелят 14,55 процента,Трайчо Трайков и Съби Събев -5,19 процента. Членовете на секционни избирателни комисии се оплакаха от лоша организация.  През нощта е имало припаднали хора, а някои вече са повече от 26 часа пред Двореца на културата и спорта. 
Стефка Цонева от община Бяла разказа:
Да си подобрят организацията. Ние не сме за първи път тука, такова нещо като сега не е било. Бежанците в лагерите са при по добри условия.
Времето е прекрасно. Това ни спаси. Цяла нощ, в един и половина, когато ние дойдохме минаваше 17 номер от областта. В момента ние сме от шест и половина вчера, правим 26 часа работни и не знаем до кога ще бъдем. В момента минава 150 номер, тоест десет човека те не могат  да обработят за един час.
Аз заявих тази сутрин, че на втория тур няма да отида в комисия за секретар. Това възнаграждение, което го получавам, аз не отивам за възнаграждението, но в крайна сметка безплатен обяд няма. За времето, което  заработваме, нищо не получаваме за него.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна