Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум: На този етап не могат да се определят детайли за средносрочно облекчаване на гръцкия дълг

Йерун Дейселблум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На този етап еврозоната не може да определи детайли относно средносрочно опрощаване на дълга на Гърция, тъй като те ще зависят от много фактори, които ще бъдат известни едва през втората половина на 2018 година, заяви председателят на финансовите министри от еврозоната Йерун Дейселблум пред репортери преди днешна среща на Еврогрупата.

Според третата спасителна програма, Гърция се финансира от заеми, отпуснати от еврозоната и ще получи следващите траншове от които се нуждае, ако покаже, че продължава да въвежда договорените реформи.

За да си гарантират, че Гърция няма да се нужда от още един спасителен план, финансовите министри от еврозоната се споразумяха през миналия май, че ще обмислят евентуално ново опрощаване на дълга на Атина, ако страната отговори на всички ангажименти в рамките на текущата спасителна програма, която приключва през 2018 година.

През май ние вече заявихме, че има редица възможни мерки в средносрочен план, като точно сега не е възможно да се определи до каква степен те ще са необходими, посочи Дейселблум, цитиран от агенция Ройтерс. Всичко ще зависи от това, което ще се случи от сега до втората половина на 2018 година по отношение на икономическия растеж, лихвените проценти, инфлацията и, разбира се, ангажиментите от страна на гръцкото правителство, допълни той.

Шефът на еврогрупата каза, че министри от еврозоната ще се върнат към това обсъждане на следващата среща на 5-и декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна