Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 160 души освобождава ТЕЦ "Марица Изток 3"

Снимка: БГНЕС

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов. 

"Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на електроенергия за така наречения „регулиран пазар“, а на свободния  производството на енергия от лигнити  не е рентабилно.  От друга страна, към момента има свръхпредлагане на ток и много слабо търсене. В така наречените "фючърси" продажната цена на мегаватчас за януари е от 90 евро. Себестойността за производство на същото количество енергия от лигнити е над 140 евро.  Затова и към момента за компанията е по-изгодно да закупи енергия, отколкото да я произвежда", обясни Щонов.

За предстоящите масови съкращения днес бяха уведомени синдикатите в централата, Бюрото по труда и Инспекцията по труда. 

От ноември, миналата година в ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" няма подписан колективен трудов договор. Предишният предвиждаше при масови съкращения на работниците и служителите да се изплащат между 3 и 5 работни заплати. Като отговорна компания обаче третата източно-маришка централа ще запази непроменени условията при които бяха съкратени първите около 160 служители.

"Това означава, че всеки един от хората, засегнати от свиването на персонала, ще получи средно по 9 заплати от централата. Предвижда се новите 160-т души да бъдат освободени така, че да могат да се възползват от обезщетения и през Бюрото на труда. Това напрактика ще означава, че те ще могат да получат по около още 7 заплати", уточни Щонов.

Новите съкращения  са част от предварително разработен план от компанията в случай на негативно развитие на нещата,  което искрено се надявахме да избегнем, но за съжаление ситуацията е такава, подчерта изпълнителният директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток ".

Около 35 са служителите, които ще останат в централата, а те ще се занимават с новите проекти – производство на енергия от слънце и батерии за съхранението й.

"Мощностите в  ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" ще останат в готовност за работа. 

"В случай на криза, ще възстановим производството и ще наемем допълнително хора", подчерта изпълнителният директор на централата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна