Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощните земетресения, ударили Нова Зеландия, ще костват няколко милиарда доларa

Премиерът на Нова Зеландия Джон Кий заяви, че вредите от двата мощни труса, ударили страната през последните по-малко от 24 часа, ще достигнат няколко милиарда новозеландски долара.

В неделя Южният остров на Нова Зеландия беше ударен от земетресение с магнитут от 7,8 по Рихтер. Няколко часа по-късно същият регион, близо до градчето Крайсчърч, беше засегнат от вторичен трус от цели 6,3 по Рихтер. Първото земетресение беше по-мощно от последните големи трусове в региона през 2011 година, но поне на този етап няма сигнали, че щетите ще бъдат толкова големи, както преди пет години.

Въпреки това цената за възстановяването от природния катаклизъм се очаква да бъде много висока, тъй като голяма част от инфраструктурата на Нова Зеландия пострада доста сериозно.

Премиерът на страната Джон Кий заяви пред журналисти, че вярва, че броят на жертвите с фатален край ще бъде малък, но предположи, че разходите по възстановяването ще струват няколко милиарда. Министър на отбраната Гери Браунли потвърди, че пораженията върху инфраструктурата изглежда ще се окажат най-голям проблем.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна