Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕИБ отпуска 105 млн. евро за иновативна ТЕЦ в Германия

Европейската инвестиционна банка е постигнала споразумение с компания "Щадверке Кил" и ще й отпусне заем от 105 милиона евро за финансирането на топлоелектроцентрала в германския град Кил. Трансакцията ще бъде осъществена и с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е основна част от Инвестиционния план за Европа.

Енергийният проект в Кил е първият по рода си на Стария континент. Той създава нови стандарти в областта на екологичната устойчивост и ще бъде важна част от прехода на Германия към чиста енергия. Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря и за енергийния съюз, приветства отпускането на заема. Публичните средства не могат и не би трябвало да заменят частните инвестиции, но могат да поемат част от риска и да създадат по-подходяща среда за инвестиции, особено в областта на енергетиката, посочи еврокомисарят.

Европейският съюз реши да наложи временни антидъмпингови мита на безшевни тръби от желязо и стомана от Китай, обяви Европейската комисия. Тези продукти обикновено се използват в електроцентралите, строителството, петролната и газовата промишленост. Разследване на Комисията е потвърдило, че китайските продукти се продават в Европа на сериозно занижени цени. За да не бъдат ощетявани европейските компании, Брюксел налага мита, които варират от 43,5 до 81,1 процента. През следващите шест месеца Комисията ще реши дали митата да бъдат удължени и да важат за период от пет години.

В момента Европейският съюз има безпрецедентен брой мерки за търговска защита срещу некоректен внос на стоманени продукти от трети страни. От общо 40 антидъмпингови мерки и действия срещу непозволена държавна помощ 18 са спрямо продукти от Китай.

Световни експерти в областта на безопасността на потребителските стоки се събират в Брюксел по случай Международната седмица за продуктова безопасност 2016-а. Те ще обсъдят с Европейската комисия как да бъде подобрена безопасността на потребителите, като тази година акцентът ще бъде върху дигиталния свят. Причината е, че около 65 процента от европейските интернет потребители вече пазаруват онлайн.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна