Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на Гръцката централна банка очаква страната да се завърне на капиталовите пазари към средата на 2018 година

Управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас призова финансовите министри от еврозоната да се съгласят на облекчаване на дълга на неговата страна, като той очаква Гърция да се завърне на международните капиталови пазари към средата на 2018 година. Този негов призив става часове преди днешната среща на Еврогрупата в Брюксел, на която финансовите министри ще обсъдят краткосрочни мерки за намаляване на гръцката дългова тежест.

Гърция се нуждае от устойчивост на дълга, както и от по-реалистични окончателни фискални цели след края на настоящата трета спасителна програма, отбеляза Стурнарас в интервю за германския вестник "Ханделсблат". Това изисква някои умерени мерки за облекчаване на дълга, допълни той.

Запитан дали споделя твърдата позиция на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който подчерта нееднократно, че Гърция трябва да прилага необходимите реформи вместо да се надява на по-нататъшно опрощаване на дългове, тъй като това би обезкуражило усилията за реформиране, Стурнарас отговори: Не, това е по-скоро крайно тълкуване на моралния риск.

Според френският финансов министър Мишел Сапен, Еврогрупата вероятно ще постигне споразумение относно краткосрочен план за облекчаване на графика за погасяване на гръцкия дълг.

Този следобед ние ще обсъдим краткосрочни мерки за разхлабване на дълговата тежест на Атина, заяви Сапен при пристигането си на днешната среща на финансовите министри от еврозоната в Брюксел, цитиран от агенция Ройтерс.

Има важни мерки които биха имали позитивен ефект за Гърция. Смятам, че ние ще постигнем споразумение относно тези мерки, допълни той.

Мишел Сапен също така коментира и провала на италианския референдум, като подчерта, че въпреки това Италия ще остане силно ангажирана към ЕС и той не вижда системен риск за еврозоната. Според него Италия е солидна държава и че поражението на премиера Матео Ренци е вътрешен проблем и не представлява отказ от Европейския съюз.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени