Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

БНР Новини
Снимка: ebu.ch

Специалният Коледен ден на Еврорадио е една от най-популярните музикални оферти на Европейския съюз за радио и телевизия от първото му провеждане през 1995. В тези 21 години традицията е неизменна – в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина (12, 13 или 14) страни-членки на организацията предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни хорови творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, понякога дори пеят заедно с изпълнителите. Тази година участват 13 радиостанции, а концертите ще се излъчват в повече от 20 страни: Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Канада, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Холандия, Чехия, Швеция. Почти всяка година БНР участва в Коледния ден, а програма „Христо Ботев“ на БНР винаги излъчва голяма част от концертите.

Тази година ще се включим в 14.00 часа с предаване от Будапеща, в което ще слушаме Смесения хор на Унгарското радио с диригент Петер Ердей. В програмата – музика от Арво Пярт, Макс Регер, Ханс фон Кьослер, Золтан Кодай, Хавиер Бусто.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще пее младежкият хор Vox Aurea, дирижиран от Санна Салминен. Съставът е носител на наградата „Младежки хор на годината“ за 2016 на Финландското национално радио.

В 16.00 ще включим директно Мюнхен, където съставите на Баварското радио – смесеният хор и СО, дирижирани от англичанина Хауард Арман ще изпълнят традиционни и популярни коледни песни.

Следващото ни включване е в 19.00, за да излъчим заедно с 18 страни-членки на Еврорадио концерта на Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова – нашия принос към Коледния ден.

В 20.00 започва коледният концерт от Чехия, където в романтичен средновековен замък ще свири ансамбъл Barocco sempre giovane.

В 21.00 започва концертът от Швеция с участието на вокален ансамбъл Svanholm Singers, дирижиран от София Сьодерберг.

Коледният ден ще завърши след полунощ с концерт от Утрехт, в който Амстердамският Бароков хор и оркестър, дирижирани от знаменития Тон Коопман ще изпълнят коледни кантати на Йохан Себастиан Бах. Записът ще бъде предложен на слушателите на програма „Христо Ботев“ навръх Коледа – в музикалната вечер на 25 декември от 22.00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна