Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоахим Гаук: Милиони хора в Германия се интересуват от съдбата на пострадалите

Йоахим Гаук
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Германия Йоахим Гаук посети някои от ранените при атаката на Коледния пазар в Берлин. Той заяви, че "милиони хора в страната се интересуват" от тяхната съдба:
 
Моето посещение е символ за това, че милиони хора в страната се интересуват от съдбата на пострадалите – тези, които се борят за живота си, и другите, които имат шанс да се възстановят напълно. Те трябва да чувстват, че не са сами и освен докторите, хора от цялата страна се надяват и чакат те да се възстановят.

13 от 48-те пострадали в атаката бяха в болницата, която Йоахим Гаук посети. Той беше впечатлен от разговора си с мъж, който скочил в хаоса да помогне, без да има медицинска подготовка:
 
Имах среща с ранен спасител, които е пострадал, защото е помогнал. Ако беше стоял встрани да снима с телефона си, нищо нямаше да му се случи. Но той е скочил в хаоса, без да има медицинска подготовка. Видял, че умират хора и се е втурнал да помогне. Докато е помагал е бил сериозно ранен от греда. Сега се възстановява.

Йоахим Гаук добави още, че трима от пациентите, с които е говорил, ще претърпят операции днес:
 
Говорих с трима пациенти, които са сериозно ранени и ще претърпят операция днес. Бях изненадан от тяхната твърдост. Напомних им за силата вътре в тях. Призовах ги да помогнат на докторите, като сами пожелаят да се възстановят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна