Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Финансовата комисия на британския парламент ще разследва ефективността на паричната политика на Централната банка

Финансовата комисия към парламента на Великобритания обяви в четвъртък, че стартира преглед на ефективността и въздействието на паричната политика, провежданата от Английската централна банка след глобалната финансова криза през 2008 година.

Лихвените проценти са залепени близо до нулата. АЦБ използва все по-големи нестандартни форми на "количествени улеснения", а инфлацията в страната беше под целевото ниво от 2% през последните три години, отбеляза в специално изявление председателят на финансовата комисия Андрю Тирай.

Той допълни, че ефикасността на паричната политика или погледано от друг ъгъл – нежеланите последствия от нея, както и перспективи през тази политика трябва да бъдат внимателно проучени.

Комисията ще продължава да е гарант за оперативната независимост на Централната банка, като ще разгледа и рисковете, свързани с това, допълни Андрю Тирай.

Финансовата парламентарна комисия ще се стреми да получи писмени показания по серия въпроси, вариращи от въздействието на провежданата от АЦБ политика върху жилищния пазар и финансовата стабилност, до нейното влияние върху конкуренцията, производителността и върху т.нар. "зомби компании".

Крайният срок за подаване на показанията е 5-и март 2017 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.