Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фолксваген" се надява на скорошно решение на разследването в САЩ за скандала с газовите емисии

"Фолксваген" се надява на възможно най-скорошно намиране на решение на криминалното разследване в САЩ, свързано с "измамните" газови емисии, отделяни от дизеловите автомобили на немския автомобилен гигант, заяви мениджър на компанията, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".

Председателят на марката "Фолксваген" - Херберт Диес, посочи в неделя вечерта, че водещият производител на автомобили се надява в скоро време на решение относно наказателното дело, което вероятно ще представлява последната значителна стъпка от страна на властите в САЩ срещу компанията във връзка с инсталирания нелегален софтуер в дизеловите моторни превозни средства, целящ да фалшифицира резултатите от тестовете на отделяните вредни газови емисии. "Фолксваген" призна преди време за негативното отражение върху околната среда и вече се съгласи да плати до 17,5 млрд. долара за уреждане на претенции от страна на регулаторните органи в САЩ, на потребители и търговци на нейни автомобили, както и повдигнатите обвинения от американската върховна прокуратура.

Ние не можем да коментираме кога ще бъде постигнато окончателно решение, но се надяваме това да стане факт възможно най-скоро, отбеляза г-н Диес в кулоарите на северноамериканско международно автомобилно шоу.

В петък "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че "Фолксваген" е близо до постигане на решение относно наказателното производство на Министерството на правосъдието на САЩ, като целта е постигане на споразумение дори още в рамките на тази седмица, което ще изисква компанията да плати финансова санкция в размер на няколко милиарда долара, приключвайки до голяма степен с основния аспект на продължителната криза. Очаква се споразумението да обхване криминални и граждански наказателни глоби, които ще бъдат добавени към огромните по размер финансови разходи, произтичащи от кризата с вредните газови емисии.

Според източници от компанията, запознати с въпроса обаче, няма гаранции, че скоро ще бъде постигнато окончателно споразумение, като преговорите може да се проточат и след настоящата седмица. Трябва да се има предвид, че "Фолксваген" се стреми да приключи сделката преди администрацията на Обама да напусне Белия Дом на 20-ти януари, допълват те пред "Уолстрийт Джърнъл".

Това което направихме беше нередно и представляваше голям грешка за "Фолксваген", призна Херберт Диес. Той допълни, че компанията работи, за да възвърне доверието на американците, отчасти чрез планове за насърчаване на превозни средства с нулеви вредни газови емисии. Според него немският автомобилен гигант е малко вероятно да започне да продава отново в САЩ превозни средства с дизелови двигатели.

Отделно от това, г-н Диес посочи, че не е обезпокоен, че "Фолксваген" може да се превърне в следващата мишена на новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп във връзка с операциите на компанията в Мексико. Повод за това негово изказване даде Тръмп, който разкритикува жестоко компании като General Motors Co., Ford Motor Co. и Toyota Motor Corp. относно техните автомобилни предприятия в Мексико и продаваните в последствие моторни превозни средства в САЩ. Според него тези фирми или трябва да върнат производството си в САЩ, или ще трябва да плащат големи по размер мита.

Не, не се страхувам, отбеляза г-н Диес, когато беше попитан, дали той е притеснен относно атаката на Доналд Тръмп спрямо "Фолксваген" в Туитър. Той подчерта, че немският автомобилен гигант ще запази сегашните си операции и производство в Мексико и допълни, че на този етап "Фолксваген" все още не е провел каквито и да са разговори с новия американски президент.

Въпреки огромния скандал, продажбите на автомобили с бранда "Фолксваген" са нараснали през последната година и по-специално през декември.

Според официални данни на компанията, през миналата година са били продадени общо 5,99 милиона пътнически автомобили, или с 2,8% над техния брой през 2015-а година, благодарение най-вече на значителен ръст на продажбите в Китай. Само в рамките на декември 2016-а година доставките са нараснали с цели 16% на годишна база до 567 900 броя превозни средства.

Тези окуражителни резултати в края на миналата година ни дават увереност за 2017-а, отбеляза Юрген Стакман - член на борда на директорите на марката "Фолксваген".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени