Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бусове извършват незаконни таксиметрови услуги и превозват туристи между Банско и ски зоната

Снимка: Иван Обрейков

Над 50 микробуса извършват незаконни таксиметрови услуги и превозват туристи между Банско и ски зоната. Концесионерът въведе рестриктивни мерки, от които пострадаха и над сто законни превозвачи, готвещи се за протест.

Всяка година хотелите и фирмите за превозвачески услуги подписват договори с концесионера за транспортиране на скиорите по пътя към планината, с което се намаляват и опашките пред кабинковия лифт. Таксата за целия сезон е 600 лева. Срещу нея бусовете имат паркомясто на долна станция на лифта и правото да влязат на паркинга на Бъднеришка поляна, за да оставят скиорите. Заради незаконните бусове- таксита обаче концесионерът натоварил и тях с допълнителни плащания, оплакват се от бранша:

Според новите правила на дружеството-концесионер 15-минутният безплатен престой е премахнат, а бусовете-таксита плащат за всяко влизане по 12 лева, дори да останат само няколко минути на един от двата паркинга. Незаконният бизнес с извозването на туристи е не само проблем на контролните институции, но и засяга сигурността на хората.

Очаква се днес да има протест и евентуално блокиране на пътя за планината.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна