Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екзакта": ГЕРБ води с 3% пред БСП, възможен е и шестпартиен парламент

| обновено на 24.03.17 в 15:02

"Екзакта Рисърч Груп" проведе национални представителни изследвания в началото, в средата и в края на изборната кампания.

Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели.

Противно на очакванията за нов парламент с участието на по-малко на брой партии и коалиции, данните показват, че в следващото Народно събрание е възможно да има шест политически формации.

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция. Няма съмнение и по това, че ГЕРБ е партията около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент. В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания.

Данните на „Екзакта” показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за „летящ старт” и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

Най-вероятно третото място ще заемат Обединените патриоти, а четвъртото – ДПС. Пети са Воля, а данните ни отреждат шесто място на "РБ-Глас народен". Партия "Воля" остава със сравнително мек електорат до последните дни на кампанията, което предполага възможност за динамика на резултата на тази партия и в двете посоки.

С резултат от 4% е по-вероятно РБ-Глас народен да успее да запази шансовете си за участие в състава на 44–тоНародно събрание, които регистрираме четири дни преди вота.

В последните дни на кампанията регистрираме мобилизация сред избирателите на още две политически формации: "АБВ-Движение 21" и "Нова република". Този факт оставя впечатлението, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.

Данните ни не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. Електоратът на тази формация е трудно да бъде измерен с възможностите на демоскопските методи. В същото време, някои косвени индикатори ни насочват към хипотезата, че ДОСТ може да поднесе изненада в деня на вота.

Електорални нагласи за парламентарен вот сред твърдо решилите да гласуват към 22 март 2017 г. (в %)

ГЕРБ – 31.2%

"БСП за България" – 28.1%

"Обединени патриоти" – 10.5%

ДПС – 7.6%

"Воля" – 6.5%

"РБ-Глас народен" – 4.0%

"АБВ-Движение 21" – 2.6%

"Нова република" – 2.6%

"Да, България" – 1.5%

Не подкрепям никого – 2.4%

Вот за други партии, коалиции и независими кандидати – 3.0%

„Екзакта Рисърч Груп” провежда своите национални проучвания на територията на Р. България и не отчита гласуването извън страната.

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени