Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манюел Валс ще подкрепи Макрон на предстоящите президентски избори в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият френски премиер Манюел Валс заяви в сряда, че планира да гласува за бившия си министър на икономиката - Еманюел Макрон на предстоящите през следващия месец президентски избори във Франция.

Манюел Валс посочи пред телевизия BFM-TV, че неговият глас за центриста Макрон, а не за кандидата на собствената му Социалистическа партия - Беноа Амон, е въпрос на разум.

Той също така каза, че е необходимо да се направи всичко възможно, за да се предотврати лидерът на крайнодесния "Национален фронт" - Марин льо Пен да спечели изборите.

Манюел Валс е най-видния социалист, който Макрон успя да привлече на своя страна по време на предизборната кампания и вероятно ще отвори вратата за други висши социалистически представители да последват неговия пример.

Дневните анкети, измерващи предизборните настроения, показват постоянно увеличаване на доверието за центриста Макрон, който има все по-нарастваща подкрепа от видни социалистически лидери като министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан, докато подкрепата за лидера на националистите Марин льо Пен остава постоянна, а тази за замесения в скандал кандидат на десницата Франсоа Фийон,  намалява.

Осреднените последни проучвания показват, че за Макрон и Льо Пен биха гласували на първия тур на 23-ти април по около 25% от французите, докато Фийон получава едва около 19%. За гласуването на втория тур на 7-и май Макрон води средно с около 23% пред Льо Пен.

Според редица социолози обаче има известни рискове свързани по-конкретно с броя на избиратели, които все още не са решили за кой да гласуват. Проучване на агенция Ipsos, публикувано във вторник, показа, че цели 41% от избирателите все още могат да променят мнението си как да гласуват на балотажа. Процентът на нерешилите твърдо да подкрепят Макрон на втория тур дори нараства до 47, докато при Льо Пен спада до 18%.

Последната анкета на Ipsos показва, че Льо Пен ще спечели първия тур с 25% спрямо 24%, които биха дали гласа си за Макрон, но на балотажа - за центриста Макрон биха гласували 62% в сравнение с 38% за лидера на крайната десница.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени