Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Испания е заловен руски програмист, считан за един от най-опитните хакери в света

През миналия уикенд в Испания е бил арестуван руски програмист по обвинения за кибер измами, като той се счита за един от най-опитните хакери в света, използващ заразяването с вируси на обширни компютърни мрежи със злонамерени цели, твърдят в съдебни документи оторизираните американски власти, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Министерството на правосъдието на САЩ посочва, че руският гражданин Пьотр Левашов е бил задържан в петък в Барселона по обвинения, че от 2010-а година насам е разпространявал мощен злонамерен софтуер вирус, известен като Kelihos, целящ събиране на потребителски имена и пароли, както и придобиване на контрол върху стотици хиляди компютри по целия свят чрез създадаване на гигантска т.нар. "бот-нет мрежа", която е била използвана от престъпници за печелене на пари.

Левашов, който е бил на почивка в Испания с жена си и сина си, е бил уведомен, че ще бъде задържан в очакване испанските съдебни власти да се произнесат по искане за неговото екстрадиране в САЩ, посочи говорител на висшият испански съд Audiencia Nacional.

Оторизираните власти в САЩ приветстваха задържането на руския хакер, определяйки го като важна повратна точка в борбата с киберпрестъпността, но в същото време отхвърлиха спекулации, че този арест е свързан с разследването за предполагаема чуждестранна намеса в президентските избори през ноември 2016-а година. Случаят е от криминално естество и без видима връзка с национална сигурност, заяви официален служител на Министерството на правосъдието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени