Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от МВФ: Глобалният икономически растеж набира скорост, но опасностите остават

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалният икономически растеж набира скорост, но продължава да има рискове в низходяща посока, включително и в резултат на заплахата от протекционизъм, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

На събитие в Брюксел Лагард посочи, че след шест години на разочароващ растеж световната икономика започна да набира скорост. Тя също така отбеляза за пръв път от доста години насам, че световната икономика вече се движи с бодра и енергична стъпка.

Трябва да се има предвид, че МВФ ще представи новите си прогнози за растежа в световен мащаб на 18-и април - в навечерието на пролетната среща на Фонда и Световната банка във Вашингтон. През януари МВФ заложи на ускоряване на глобалния икономически растеж от 3,1% през миналата до 3,4% през настоящата година и до 3,6% през 2018-а година.

Кристин Лагард отбеляза, че докато перспективите за силното развитие и развиващите се икономики представляват благоприятна предпоставка за растежа на световната икономика, без съмнение има и редица рискове - политическата несигурност, включително в Европа, "мечът на протекционизма", надвиснал над световната търговия,

както и по-затегнатите финансови условия в световен план, които биха могли да задействат разрушително изтичане на капитали от нововъзникващите и развиващите се икономики.

В днешната си реч шефът на МВФ не засегна плановете на Доналд Тръмп и на новата администрация на САЩ да обложат определени вносни стоки, но заяви, че ограничаване на търговията би представлявало "самонараняване", което да затрудни веригите за доставки, да навреди на производството в световен мащаб, както и да надуе цените на производствените материали и на потребителски стоки.

Коментирайки Гърция, Кристин Лагард заяви, че страната върви в правилната посока по отношение на реформите, но преговорите за гръцката спасителна програма и за евентуалната роля на МВФ в нея са едва на половината път. Тя отбеляза, че МВФ все още обмисля дали да се присъедини към гръцкия спасителен план, добавяйки, че ние все още не сме в него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна