Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моцарт и Салиери според фикцията на Питър Шафър

БНР Новини
колаж: Даниела Манолова

След Пушкин и Римски-Корсаков животите, отношенията и конфликтът между композиторите Волфганг Амадеус Моцарт и Антонио Салиери вдъхновяват и една пиеса на Питър Шафър, чиято премиера е през 1979 година, а в през нощта на 4 и 5 май можете да я чуете и в часа на Запазена марка Радиотеатър по програма „Христо Ботев“.

Никога не знаеш какво точно ще разбуни въображението ти, какво точно ще е онова, което няма да те остави на мира, няма да те остави сам, и точно това е, което ми се случи и на мен, Питър Шафър.

Амадеус е най-напред сценичен текст, през 1981 година става сценичен текст, получил Tony Award за най-добра пиеса и премиера на Бродуей. През 1983 става радиопиеса, поставена от сър Питър Хол, режисьор и на театралната премиера и излъчена по BBC Radio 3. През 1984 година е направен на киносценарий от самия Шафър и през 1985 филмът на Милош Форман получава 8 Оскара.

Актьорът Саймън Калоу, който участва и във филмовата и в театралната версия на Амадеус казва след смъртта на Питър Шафър през 2016 година: Никога не сме имали дори едно единствено представление, по време на което публиката да не е напълно погълната и в това беше чистият театрален инстинктивен гений на Питър.

В четвъртък и петък на Английската радиотеатрална седмица Амадеус на Питър Шафър ще прозвучи и в българския ефир. И нашата постановка е аудио версия на театрален спектакъл на Младежкия театър с режисьор Гертруда Луканова, с участието на Николай Бинев като Моцарт, Николай Стефанов като Салиери и освен това Ваня Цветкова, Николай Клисуров, Панчо Чернев, Георги Джубрилов, Иван Налбантов, Иван Несторов, Николай Иванов, Иван Златарев и Петър Деспотов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени