Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПИБанк обмисля възможността за привличане на нови инвеститори

Снимка: Явор Римски

Първа инвестиционна банка обяви, че е наела Citigroup да консултира третия по големина кредитор в нашата страна относно стратегическите опции на банката, които включват и възможността за привличане на нови инвеститори. 

Банката преразглежда стратегическите си възможности, които могат да включват сключване на стратегически партньорства и/или консолидация, привличането на нови инвеститори, както и увеличаване на капитала за финансиране на бъдещия растеж на банката, заяви ПИБ, цитирана от агенция Ройтерс.

Банката посочи, че работи в посока диверсификация на своя кредитен портфейл и намаляване на кредитния риск в сътрудничество и с международния консултант Bain & Co.

По-рано този месец ПИБ съобщи, че е изпълнила препоръките на БНБ да увеличи допълнително капитала си с около 206 млн. лева и отчете печалба преди облагането с данъци от 266 млн. лева за миналата година. Преди време БНБ поиска от ПИБ да набере допълнителен капитал, след като прегледът на качеството на активите, осъществен от централната банка, показа, че нивото на капиталовата адекватност на българския кредитор и било от 5,2% и проведените тестове, включващи теоретична тежка икономическа криза, показват, че то може да се понижи до -6,9 на сто.

Финансовите резултати на ПИБ показват, че коефициентът на основната капиталова адекватност (CET 1 capital ratio) е бил от 12% през 2016-а година, докато общата капиталова адекватност е била в размер на 15 на сто. Общият размер на активите на ПИБ пък възлизат на 8,85 млрд. лева.

Понастоящем ПИБ е контролирана от българските бизнесмени Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, като всеки от тях разполага с дял от 4,25%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна