Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР ще отнема книжките на водачи с неплатени глоби

| обновено на 01.06.17 в 14:33
Снимка: Николай Христов
Полицията ще взима шофьорските книжки на онези водачи, които имат влезли в сила неплатени глоби.

Това е една от спешните мерки, които ще приложи Министерството на вътрешните работи за по-ефективна борба с войната по пътищата.

На някои места подобни мерки вече са в сила, обясни главният секретар на вътрешното министерство главен комисар Младен Маринов.

Тотален контрол на пътя започва МВР с цел да се намалят жертвите от катастрофи. Това стана ясно след работната среща на ръководството на министерството с представители на различни неправителствени организаиции, работещи в сектора. Няколко идеи са били обсъдени, а сред тях патрулни автомобили пред всички български училища, също и съзадаване на единен ценстър за управление на данните от камерите по пътищата.
В министерството искат да подобрят и събираемостта на глобите у нас, тъй като смятат, че в момента това не е на ниво. Как ще стане? 
Главният секретар на министерството главен комисар Младен Маринов: 
Бърза справка за състоянието на водача по отношение на наложени и невръчени наказателни постановления, а при връчени такива, когато вече е настъпил моментът на тяхното влизане в сила и заплащане, да бъде отнемано свидетелството за правоуправление временно, докато той не си изпълни задълженията към бюджета.

Оказва се, камерите в новите 278 автомобила, които бяха раздадени на дирекциите за по-добър контрол по пътя, не могат да снимат. Причината: фолиото, което е залепено за стъклата на колите. Директорът на Националната полиция Христо Терзийски:
Камерите в старите автомобили, които да бъдат изнесени и ползвани от новите автомобили.

Вътрешният министър Валентин Радев обясни, че ще се провери защо при закупуването на колите не са проверени техническите им възможности, както и факта, че камерите не могат да работят нормално.


219 души са загинали от началото на годината до момента у нас, а от ведомството обясниха, че през миналата 2016 година по пътищата на страната са загинали 36 деца. Над 2500 табели на автомобили са снети от пътните полицаи за първите месеци на 2017 година. Над 1000 от тях са заради шофиране при неправоспособност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна