Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка запази основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

На единадесето поредно заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент и в същото време засили предупрежденията си относно неотдавнашното поскъпване на австралийския долар, заявявайки, че това представлява потенциална спирачка за икономическия растеж и за инфлацията в страната.

На днешното заседание Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния президент Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016 година.

Имайки предвид наличната информация, Управителният съвет оцени, че запазването без промяна на настоящата парична политика ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и с постигането на инфлационната цел след определено време, се посочва в изявление на банката.

RBA обаче изрази нарастващо безпокойство, че австралийският долар, който неотдавна поскъпна спрямо американския долар до най-високи нива от повече от две години насам, представлява потенциална спирачка за икономическия растеж.

Австралийският долар поскъпна наскоро, отразявайки отчасти общата слабост на щатската валута, като се очаква по-високият валутен курс да допринесе за по-сдържан ценови натиск в нашата икономика, посочи управителят на банката Филип Лоу. Това също така натежава върху перспективите за производството и заетостта. Поскъпването на валутния курс се очаква да доведе до по-бавно нарастване на икономическата активност и на инфлацията, отколкото предвиждаме в момента, добави той.

По-високите цени на суровините, слабостта на американския долар и някои спекулации, че Австралийската централна банка може да възприеме по-пролихвена позиция бяха сред факторите, довели до рязко поскъпване на местната валута през последните седмици. Загубата на глобална конкурентоспособност в резултат на поскъпващата валута обаче изглежда проблемна за Централната банка, която търси по-силен растеж на БВП и на инфлацията в Австралия.

Въпреки загрижеността на банката относно неотдавнашното засилване на австралийския долар, икономиката на страната се подобри през последните месеци. Безработицата намаля благодарение на разкриването на нови работни места на пълен работен ден, като в същото време бизнес проучванията остават позитивни. Поради това се очаква RBA да запази своите оптимистични прогнози за растежа на брутния вътрешен продукт, когато публикува в края на седмицата (в петък) своята ревизирана оценка за австралийската икономическа перспектива.

Австралийският долар реагира леко негативно на предупрежденията на RBA относно неговата сила. След изявлението на Централната банка "австралиецът" се понижава към 0,7991 щатски долара, отстъпвайки от сутрешен връх около 0,8042, но остава недалеч от важния връх около 0,8064 нивото, достигнат на 27-и юни (най-високо ниво от май 2015 година). В същото време еврото отскочи от сутрешно дъно около 1,4700 австралийски долара, отправяйки поглед към вчерашен триседмичен връх около 1,4807 нивото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна