Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Стимулиращата политика на ЕЦБ е оправдана с оглед на слабото възстановяване на инфлацията

Снимка: bundesbank.de

Въпреки че възстановяването на европейската икономика е устойчиво и здраво, прекалено разхлабената парична и лихвена политика на ЕЦБ е "силно оправдана", тъй като нарастването на инфлацията в еврозоната остава приглушено, заяви представителят на Бундесбанк Андреас Домбрет, съобщава агенция Ройтерс.

Коментарите на Домбрет предполагат, че Бундесбанк - която отдавна критикува прекалено стимулиращата политика на ЕЦБ, включваща масивни покупки на еврооблигации и отрицателни лихвени ставки - едва ли ще настоява за рязко затягане на паричната политика на предстоящите през есента редовни заседание на Европейската централна банка.

Знаците за устойчив обрат по отношение на инфлацията са все още приглушени, посочи Андреас Домбрет в днешна реч в Претория, Южна Африка. С оглед на това съществува широко общо съгласие, че експанзивната парична политика на ЕЦБ е много оправдана, допълни той.

Членът на Бундесбанк обаче отбеляза, че има различия във възгледите на представителите на ЕЦБ относно степента на подкрепа на досегашната политика, както и различия относно това, колко силно централната банка трябва да натиска педала на паричната си политика и какви инструменти да продължава да използва в бъдеще.

Участниците на финансовите пазари очакват ЕЦБ да обсъди бъдещето на програмата си известната като "количествени улеснения" на едно от редовните заседания тази есен (през септември или октомври), като мнозинството от тях предполагат, че централната банка ще обяви, че предстои процес на постепенно съкращаване на месечния размер от 60 млрд. евро на покупки на еврооблигации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна