Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на здравеопазването с мерки за ограничаване на паралелния износ на лекарства

Снимка: БГНЕС

Въвеждането на три списъка с медикаменти подготви Министерството на здравеопазването с цел ограничаване на паралелния износ на лекарства у нас. Промените ще залегнат в Закона за лекарствата и ще бъдат представени по-късно днес пред журналисти.

Кои медикаменти включват трите списъка, обясни за "Хоризонт" председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов

Списък, в който ще влизат лекарства, за които може да се ограничава, списък с наблюдавани лекарствени продукти, които потенциално могат да не достигат за българските пациенти, и всички лекарства от позитивния списък, за които аптеките, фармацевтите, болниците, Министерство на здравеопазването могат да алармират Агенцията по лекарствата и съответно това лекарство, за което има опасност да бъде включено в наблюдаваните и ограничаваните.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев коментира, че масовото изчезване на лекарства от аптеките, което е проблем за милиони пациенти, не противоречи на законите и дори е регулирано по европейските правила. По думите му, засегнатите от тази практика държави трябва да поискат денонсиране на този елемент от договора на Европейския съюз:

Фирмата производител на лекарство хикс го маркетира на немския пазар примерно за цена десет евро. На българския пазар, за да може да го пусне и за да могат да го купят българските клиенти, тя го пуска на десет лева, което е пет евро и тогава това лекарство става много изгодно за някои, дали ще бъде българска фирма или немска фирма, или комбинация от българска и немска фирма, да изкупят всички количества от българския пазар и да ги продадат на немския пазар на цена, например осем евро, по-евтино, отколкото десетте, но от разликата, от огромния обем печелят невероятни пари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна