Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският икономически министър не вижда съществено негативно влияние върху туризма от терористичните атаки в Каталуния

Луис де Гиндос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският министър на икономиката заяви в четвъртък, че не очаква осезаемо негативно краткосрочно въздействие върху туризма, който е ключов сектор на икономиката на страната, от смъртоносните терористични нападения в Каталуния преди седмица.

Миналия четвъртък микробус се вряза в тълпа от туристи и местни жители на булевард "Ла Рамбла" в Барселона, убивайки 13 души. Други двама бяха убити по време на бягството на водача и в отделна атака в Камбрилс.

С данните, с които разполагаме, ние не виждаме значително въздействие върху туризма в краткосрочен план, заяви министърът на икономиката Луис де Гиндос на днешна пресконференция, съобщава агенция Ройтерс.

Де Гиндос също така посочи, че по-късно през годината испанското правителство може да актуализира във възходяща посока икономическата си прогноза за 2017-а.

По-рано днес испанската официална статистика INE потвърди, че брутният вътрешен продукт на страната се е повишил през второто тримесечие с 0,9% спрямо първите три месеца на годината, когато нарасна с 0,8 на сто. На годишна база растежът на БВП на Испания се ускори до 3,1% от 3,0% през периода януари – март, съвпадайки също с експресната оценка на INE, докато властите в Мадрид прогнозират икономическа експанзия от 3 на сто за цялата текуща година.

Министърът на икономиката заяви на днешната пресконференция, че испанският фонд за спасяване на закъсали банки FROB е наел външен консултант за продължаване на приватизацията на държавния кредитор Bankia и добави, че могат да бъдат продадени около 7% от неговите акции.

По-рано тази седмица в-к El Economista съобщи, че правителството е наела за целта инвестиционна банка Nomura като външен съветник.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени