Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на енергийните пазари след като ураганът "Харви" засегна сериозно петролната индустрия в Тексас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бензинът в САЩ поскъпва с близо 6% към двугодишни върхове, докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1% в резултат на ураганът "Харви", който удари през уикенда щата Тексас, определян като център на енергийната индустрия на водещата световна икономика.

Въпреки че "Харви" беше понижен до тропическа буря, неговото преминаване през югоизточното крайбрежие на Тексас, придружено с рекордни валежи, принуди затварянето на редица рафинерии в региона, отнемайки почти 15% от общия им капацитет в рамките на САЩ. Трябва да се има предвид, че капацитетът на рафинериите в Тексас е за около 5,6 млн. барела петрол на ден, докато на преработващите инсталациите в Луизиана са за 3,3 млн. барела, като се очаква ужасното природно бедствие да доведе до временно преустановяване на ежедневното обработване на над 2 млн. барела от ценната енергийна суровина.

Това предизвиква драматично поскъпване на бензина, но в същото време и до понижаване на петролните цени, тъй като затварянето на голяма част от рафинериите може да намали потреблението на американския суров петрол.

Септемврийските фючърси на бензина нарастват с 5,4% към 1,76 долара за галон, като в началото на днешната търговия те дори се повишиха с около 7% до 1,7799 долара, достигайки най-високо ниво от юли 2015-а година. Октомврийските фючърси пък поскъпват с 4% към нива от над 1,60 долара за галон.

Очакват се по-нататъшни проблеми с предлагането на бензин, включително от компанията Exxo Mibil Corp., която разполага с втората по големина рафинерия в САЩ, разположена в района на Хюстън и обработваща нормално 560 хил. барела петрол на ден, тъй като тропическата буря е придружена с изобилни дъждове. "Харви" се прогнозира да премине през региона на още по-голяма рафинерия в "Порт Артур", Тексас, която е притежание на Saudi Aramco и която обработва всеки ден 600 хил. барела петрол.

Временното спиране на дейността на редица рафинерии пък би трябвало да доведе до намаляване на потреблението на американски суров петрол, което се отразява в днешното понижение на петролните фючърси с доставка през октомври с около 1% към 47,36 долара за барел. В същото време октомврийските фючърси на петрола сорт брент поскъпват с 0,5% към 52,67 долара за барел, което разширява тяхна ценова ножица спрямо американските фючърси до над 5 долара за пръв път от две години насам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна