Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел подкрепя идеята за създаване на Европейски валутен фонд, чрез който да се повиши стабилността на еврозоната

Ангела Меркел пред Бундестага
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник германският канцлер Ангела Меркел одобри идеята за Европейски валутен фонд и също така заяви, че може да си представи възможността за избиране на комбиниран европейски министър на финансите и на икономиката, сигнализирайки по този начин своето желание за задълбочаване на интеграцията в рамките на еврозоната, съобщава агенция Ройтерс.

Говорейки пред репортери преди парламентарните избори в Германия на 24-ти септември, Меркел посочи, че подкрепя "много добрата идея" на германския финансов министър Волфганг Шойбле за превръщането на настоящия спасителен фонд на еврозоната, известен като Европейски фонд за стабилност (European Stability Mechanism, или ESM) в постоянен Европейски валутен фонд (European Monetary Fund, или EMF).

Това може да ни направи още по-стабилни и да ни позволи да покажем на света, че имаме всички механизми в нашето собствено портфолио в еврозоната, за да можем да реагираме добре на неочаквани ситуации, посочи тя пред репортерите.

Меркел също така каза, че не изключва френската идея, според която еврозоната да разполага с общ финансов и икономически министър. Бих могла да си представя и един комбиниран министър на икономиката и на финансите, посочи тя, добавяйки, че това би позволило по-добра координация по отношение на бюджетните и икономическите политики.

Трябва да се има предвид, че Еманюел Макрон, центрист и бивш инвестиционен банкер, беше избран през май за президент на Франция отчасти и въз основна на неговата проевропейска платформа, включваща обещания за създаване на отделен бюджет в рамките на еврозоната, който да бъде гласуван от парламент на еврозоната и под надзора на общ финансов министър за региона на единната валута.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна