Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Държавата обмисля да забрани наргилетата за деца, извежда в заглавие СЕГА. В момента употребата на наргиле не е законово регламентирана, благодарение на което все повече заведения предлагат този вид пушене, включително и на тийнейджъри. За да се ограничи наргилето, подобно на продажбата и пушенето на цигари са нужни поправки в три закона - за акцизите, за тютюна и за здравето. От 2012 г. тютюнопушенето на обществени места е забранено, а отпреди това беше преустановена и продажбата на цигари на лица под 18 г. До един месец междуведомствената група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, стана ясно след работна среща в здравното министерство между представители на МЗ, МОН, МВР, МЗХ, МИ, Агенция "Митници", НЦОЗА, експерти и неправителствени организации. Всички те са се обявили за законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове, съобщиха от здравното ведомство.

Виж повече

Търсят 3 хиляди учители, готвят 25% скок на заплатите, информира СТАНДАРТ. Просветното министерство ще разчита на учители в пенсионна възраст, за да запълни липсата на около 3000 преподаватели за новата учебна година. Най-много свободни места има за учители по математика, информатика, природни науки и английски език. "Проблемът с недостига на кадри за тази учебна година ще бъде преодолян.

Задълбочаване се очаква в следващите между 5 и 15 години", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обясни и как ведомството му смята да се бори с проблема. "От една страна, са резервите - учителите, които навлизат в пенсионна възраст. От друга страна, са младите хора, които искаме да привлечем", обясни Вълчев. Третият вариант е да се привлекат хора с различно образование, които да се квалифицират като учители. Стимулът за привличане на млади кадри ще бъде увеличаването на заплатите. От 1 септември те скачат с 15%. "От догодина предвиждаме още едно увеличение с 20-25%. За 3 години учителските заплати ще бъдат удвоени", заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Виж повече

Обновяват София за 15 септември, четем в ТРУД. Обновяване на пътната маркировка, знаци и тръбно-решетъчни парапети ще бъде извършено около училища и детски градини. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е създадена организация преди първия учебен ден да бъдат проверени районите около детските заведения. Предпазни парапети вече са подменени и по бул. „Тодор Александров“ между бул. „Христо Ботев“ и бул. „Мария Луиза“, на то в спирката на трамваите, по бул. „България“.

Всяко второ лично оръжие у нас незаконно, сочи МОНИТОР. Това показват данните на МВР и на Националния статистически институт. Собствениците му са с изтекло разрешително или никога не са го вписвали в регистрите на полицията. Според цифрите българинът е въоръжен с близо 600 хил. пушкала, издадените разрешителни са около 220 хил. Те са на фирми и граждани. Всички те общо притежават над 340 хил. пистолети, револвери, автомати, карабини, едноцевки, пушки помпи, картечни пистолети, комбинирани, полуавтоматични, ловни автомати, картечници и други огнестрелни оръжия. Близо 130 хил. са за самоохрана, над 13 хил. за охранителна дейност, за лов - 180 хил., за спорт - 4 хил., и други около 3 хил. В последната бройка влизат основно колекционерските оръжия.

Виж повече

Повече от половината българи пият бира поне веднъж седмично. Това сочи национално представително проучване, проведено по поръчка на Съюза на пивоварите, цитирано от МОНИТОР. Бирата остава и най-предпочитаната лятна напитка след минералната вода. Консумираме бира почти толкова често колкото безалкохолни напитки. 2 808 000 милиона пълнолетни българи или 57% от населението между 18-69 години твърдят, че пият бира поне веднъж седмично. Тези, които консумират веднъж месечно, са 14 на сто, а едва 22% декларират, че въобще не консумират бира.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна