Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на бензина в САЩ надхвърлиха 2 долара за галон за пръв път от две години насам

Редица петролни рафинерии остават затворени в резултат на наводненията, причинени от урагана "Харви"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на търговията в четвъртък цените на американския бензин достигнаха и дори надхвърлиха 2 долара за галон за пръв път от юли 2015-а година насам, тъй като мащабните наводнения, предизвикани от ураганът "Харви", доведоха до принудително прекратяване на работата на почти една четвърт от петролните рафинерии в САЩ.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол остават под натиск от продажби въпреки поредни данни, показващи намаляване на складовите запази на ценната енергийна суровина, тъй като затварянето на рафинериите по американското крайбрежие на Мексиканския залив води до рязко намаляване на търсенето на петрол.

По-рано днес септемврийските фючърси на американския бензин поскъпнаха за кратко с около 7% до 2,01 долара за един галон, надвишавайки важното ниво от 2 долара за пръв път от юли 2015-а година насам. Последва париране на част от ново възходящо движение, но въпреки това септемврийските фючърси на бензина поскъпват в рамките на деня с 4,32% към 1,97 долара за галон. Само в рамките на настоящата седмица цената на американския бензин вече нарасна с цели 18% и е на път да отбележи повишение от 12% в рамките на месец август.

Малко по-скромно повишение с 1,45% към 1,69 долара за галон бележат фючърсите на бензина с падеж през октомври, тъй като инвеститорите се надяват, че след оттеглянето на водата ще започне постепенна нормализация на дейността на петролните рафинерии. Анализатори от банката Goldman Sachs обаче предполагат, че може да отнеме няколко месеца, преди цялото петролопроизводство да успее да се възстанови до нивата от преди мащабното природно бедствие.

Според оценки на Ройтерс, общият капацитет на американските рафинерии е намален най-малко с 4,4 млн. барела петрол на ден в резултат на щетите, предизвикани от урагана "Харви" при неговото преминаване през щата Тексас, който се счита за сърцето на петролна индустрия в САЩ и насочването му към щата Луизиана.

И докато бензинът продължава да поскъпва, петролните фючърси се търгуват в относително ниски нива, тъй като принудителното затваряне на толкова много рафинерии в САЩ води до рязко намаляване на търсенето на суров петрол.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се повишават слабо с 0,24% към 46,12 долара за барел, след като в сряда те се понижиха с близо 1% към 45,96 долара за барел, въпреки че Енергийната информационна агенция (EIA) отчете солиден спад с 5,39 млн. барела до 457,77 млн. барела на складовите петролни запаси в САЩ през последната седмица. По този начин запасите на суров петрол са вече с 14,5% под техните рекордни нива от месец март.

Рязкото намаляване на петролните запаси през миналата седмица се дължи най-вече на ръст на търсенето на бензин до рекордните 9,846 млн. барела, като в същото време петролните рафинерии в САЩ използваха цели 96,6% от наличния си производствен капацитет. Трябва обаче да се има предвид, че данните на EIA обхващат периода точно преди ураганът "Харви" да нахлуе в Мексиканския залив.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през октомври се търгуват днес почти без промяна около 50,87 долара за барел след техен сериозен спад с над 2% по време на вчерашната търговия.

Ниските петролни цени през последните дни на търговия са в резултат на притеснения, че временното затваряне на редица рафинерии по пътя на "Харви" ще намали драстично търсенето на суров петрол, което пък може да доведе до рязко увеличаване на американските петролни запаси, подновявайки по този начин опасенията, свързани с глобалното свръхдпредлагане на важната енергийна суровина.

С оглед на тези притеснения, фючърсите на американския суров петрол вече се понижават с около 3,7% от началото на настоящата седмица и са на път да отбележат спад с над 8% в рамките на август, отбелязвайки най-солидни месечни загуби от юли 2016-а година насам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна