Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Варвара блокираха частично движението по главния път към Велинград

Част от протестиращите са били разпитвани от полицията

| обновено на 24.09.17 в 15:28

За пореден път жителите на септемврийското село Варвара излязоха на протест срещу управлението на общинския кмет Марин Рачев. За половин час на обяд беше блокирано движението по главния път Пазарджик-Велинград и се образуваха километрични опашки.

Жителите на Варвара искат да се отделят от община Септември, тъй като общинският кмет Марин Рачев, тенденциозно спъвал развитието на курортното селище:

Септемврийският кмет прави паралелни структури. Иска да ни вземе водата, иска да продаде знакови сгради. Варвара е курортно селище и ние искаме да се отделим от Септември, защото кметът ни унищожава.

На протеста бяха и жители на септемврийското село Семчиново, които настояват общинската избирателна комисия да прекрати пълномощията на кмета на селото Пламен Темелков, който от два месеца е екстрадиран в Испания, заради повдигнато от тамошните власти обвинение за трафик на момичета. Според жителите на Семчиново, Темелков ползва подкрепата на община Септември.

Част от хората, които днес се включиха в протеста, са били разпитвани от полицията. Николай Баташки от Инициативния комитет на протестиращите е бил разпитван два часа в полицейското управление в Септември:

Няколко полицейски коли обикаляха селото и издирваха хора, които са протестирали, за да дават обяснения, като са били заплашвани, че ако не дадат обяснения, ще им бъдат изпратени призовки да се явят в районното за справка. Не били нормални тези протести. Това е политическа репресия по линия на полицията, която ние няма да допуснем и ще се борим с всички допустими законови средства - каза Николай Баташки от Инициативния комитет във Варвара.

Директорът на областното полицейско управление в Пазарджик Йордан Рогачев коментира:

Категорично полицейски произвол не е имало. Кметът на община Септември е издал заповед, с която е разрешен този протест, но в самата заповед е посочено къде той трябва да се проведе. Впоследствие, след като сме си съгласували действията с дежурен прокурор на Районна прокуратура-Пазарджик, в момента извършваме полицейска проверка затова какво е довело протестиращите и какво е наложило да затворят главния път. Няколко пъти полицията прави компромиси. Няма и категорично заявявам, никакъв полицейски произвол от наша страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна