Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижения на еврото и на испанските акции и облигации след безредиците по време на референдума за независимост в Каталуния

В понеделник еврото се намира под натиск от продажби спрямо останалите основни валути с оглед на сложната обстановка в Каталуния след проведения в неделя референдум за независимост на областта, съпроводен с масови сблъсъци между местните граждани и полицията, довели до стотици ранени.

Единната европейска валута реагира негативно на резултатите от този макар и незаконен референдум, които показват, че около 90% от каталунците са гласували за отделяне на областта от Испания, въпреки че на проведеният с редица трудности вот в неделя гласуваха малко над 40% от местните жители, като испанският премиер Мариано Рахой изглежда е изправен пред най-голямата конституционна криза в страната от десетилетия насам.

Еврото се понижава в началото на днешната европейска търговия с 0,6% към 1,1741 долара, с 0,1% към 0,8801 британска лири, с 0,12% към 132,65 японски йени и към триседмично дъно от 1,1405 швейцарски франка. Мнозина анализатори обаче предполагат, че понижението на еврото ще бъде ограничено, тъй като повечето инвеститори не изглежда обезпокоени, че вотът в Каталуния ще има съществено негативно влияние върху еврозоната като цяло.

В същото време инвеститорите на европейските пазари на акции сякаш игнорират случващото се в Каталуния, акцентирайки предимно върху солидно проучване за бизнес активност в Китай през септември и върху понижението на еврото спрямо долара и спрямо останалите основни валути.

Водещите фондови индекси на стария континент се повишават, като единствено индексът на борсата в Мадрид Ibex-35 отваря със спад от 1,3% в резултат най-вече на понижение на акциите на испанските банки. Акциите на CaixaBank се понижават с 1,82%, а на Banco de Sabadell - с 3,62%, като седалищата на двете банки са базирани именно в Каталуния, докато акциите на Bankia и Bankinter се понижават по-скромно с около 1%

Неделните сблъсъци в Каталуния се отразяват негативно и на дълговия пазар в Испания, като има продажби на испански държавни облигации, водещи до нарастване на тяхната доходност. Доходността на 10-годишни испански облигации се повишава със 7 базисни пункта към 1,69%, достигайки най-високо от средата на месец юли. Това води до разширяване на лихвеният им спред спрямо немските книжа до близо 4-месечен връх от 121 базисни пункта, като в същото време напрежението на испанския дългов пазар се пренася и на пазара на облигации в Италия, където доходността на 10-годишните книжа се повишава с 5 базисни пункта до 2,22% - най-високо ниво от два и половина месец насам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна