Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Грипът е пета главна причина за смъртност у нас, алармира ТРУД. Това съобщи по време на кампания “Открито за ваксините” доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. По данни на Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център по заразни и паразитни болести през последния грипен сезон от грип и ОРЗ са заболели приблизително 1 750 000 българи. “Вероятността да се заразим с грип при грипна епидемия е 20% т.е. всеки пети българин се разболява. Ваксинирането срещу грип е най-ефективният начин за предпазване от заболяването и неговите тежки форми, които могат да доведат до хоспитализация и смърт”, обясни доц. Киров. На пазара у нас вече е налична новата за Европа четиривалентна ваксина срещу грип – “VaxigripTetra”, която е препоръчана от Световната здравна организация. Тя осигурява възможно най-широка защита срещу грип – съдържа четирите грипни щама, които се очаква да дoминират по време на предстоящия грипен сезон (два щама тип А и два – тип В).

Виж повече

Училищата ще получат средно с 4% по-високи бюджети, информира СЕГА. Между 1 и 30% ще са допълнителните средства, които от догодина ще могат да получат училищата над досегашните си бюджети. Това ще е в резултат на промяната във формулата, по която се разпределят парите в системата, осигуряваща повече средства за отдалечените школа и тези с концентрация на уязвими ученици. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Учители и директори отдавна настояват за промяна в делегираните бюджети, които сега отчитат единствено броя на записаните деца. Така малките школа в отдалечените населени места редовно страдат от финансови проблеми, които на свой ред водят и до отлив на ученици. Вместо един стандарт за дете и ученик, (който в момента е средно 1200-1400 лв. в зависимост от училището) занапред ще има три стандарта, по които учебните заведения ще получават средства.

Виж повече

Софийската математическа гимназия отново остава без директор, съобщава МОНИТОР. Новоназначената шефка на училището Зоя Савова е подала молба за прекратяване на договора си по взаимно съгласие. Мотивите на Савова за оттегляне от поста били свързани с напрегнатата обстановка в СМГ и нерешените казуси, като един от тях бил свързан с извънкласните занимания. До назначаването на Зоя Савова се стигна след уволнението на бившия директор на СМГ Антони Стоянов. Той бе отстранен след протести на родители заради уволнена от него учителка по математика. Очаква се Савова да остане на поста си до 10 октомври, след което трябва да бъде назначен нов временно изпълняващ длъжността директор.

Виж повече

София продава дела си в Общинска банка, четем в СТАНДАРТ. Поне 45,65 млн. лв иска Столичната община за продажбата на дела си от 67,65% в Общинска банка. Това става ясно от публикувано на 3 октомври решение на общинския съвет, с което се дава старт на конкурс за продажбата. Кандидатите имат месец да купят конкурсната документация, а срокът за подаване на оферти е 30 дни след това. До конкурса ще бъдат допускани само стратегически или финансови инвеститори, покриващи определени критерии.

ЕК заплаши София със съд и заради електромобилите, разбираме от страниците на СЕГА. Европейската комисия показа вчера два нови жълти картона на България заради неспазване на евродирективи - и двете свързани с транспорта. Страната ни получи последно предупреждение, че бави законовата уредба за изграждане на зарядни станции за екоавтомобили, работещи на ток, природен газ и водород. Директивата, която урежда изискванията към точките за зареждане с автогорива, различни от бензин и дизел, е от 2014 г. и трябваше да бъде приложена най-късно до ноември 2016 г., но България и още 8 държави закъсняват вече с цяла година. Ето защо преди месеци ЕК започна наказателна процедура, а вчера обяви, че ако до два месеца София не приеме необходимите нормативи, случаят ще бъде предаден на Съда на ЕС.

Виж повече

Само 900 битови потребители са сменили доставчика си на ток, изчислява 24 ЧАСА. На този фон изглеждат трудно постижими плановете след около 5 години всички домакинства да бъдат на свободния пазар на ток. Става въпрос за над 4,5 милиона битови потребители, 20% от които са крайно бедни. За да бъдат защитени около 1 милион българи, ще бъде въведена с 30% по-ниска тарифа до ползването на определено количество енергия. Облекчението ще важи за първите 5 години от освобождаването на пазара. За целта промените трябва да се разпишат в закона за енергетиката.

Виж повече

Брейкденс под звуците на Бах - спектакъл, който обединява класическите фуги на Йохан Себастиан Бах със съвременни танцови форми и смела хореография, ще бъде показан след две седмици на сцената в зала 1, научаваме от СЕГА. "Летящият Бах" претворява цикъла прелюдии и фуги за пиано на великия творец "Добре темперирано пиано", в мултимедийна танцова феерия, която слива в едно класическа музика, брейкденс и множество други форми на съвременния танц.

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна