Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на индустриалното производство в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство в Германия нарасна през август с най-солидно темпо от повече от шест години насам, показват данни на немската официална статистика Destatis, които са в подкрепа на очакванията за продължаване на добрия икономически ръст на водещата европейска икономика и през третото тримесечие.

Индустриалното производство нарасна през август с 2,6% спрямо юли, когато се сви с 0,1% (слаба низходяща ревизия от 0,0%), докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за доста по-скромен растеж с около 0,8 на сто. Това представлява най-солиден подем на немското производство от юли 2011-а година насам.

Доста по-силните от очакваното данни се дължат в най-голяма степен на рязко повишаване с 3,2% на промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството), докато енергийното производство нарасна с 1,7%, а строителното производство се сви с 1,2 на сто. Производството на потребителски стоки се увеличи с 2,1%, а на средствата за производство - с 4,8 на сто.

На годишна база растежът на индустриалното производство на Германия се ускори през август до 4,7% от 4,2% месец по-рано (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 4,0%) при очакванията на финансовите пазари за по-сдържан растеж с 2,9 на сто.

Министерството на икономиката отбеляза, че индустриалното производство продължава да набира скорост от началото на годината.

Добрата бизнес настройка и позитивното развитие на индустриалните поръчки са предпоставка за продължаване на добрата индустриална активност, допълни то.

Трябва да се има предвид, че в края на предходната седмица Destatis отчете здраво повишение и на поръчките за промишлени стоки, дължащо се до голяма степен на много силен растеж на поръчките от чужбина и по-специално на тези, идващи извън еврозоната въпреки неотдавнашното поскъпване на еврото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна