Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В неделя, 22 октомври, от 16 часа: „Пеперудите са свободни“ от Леополд Герш

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

Тази неделя ви предлагаме да чуете запис на постановката на Театър „София“ от края на 70-те години – „Пеперудите са свободни“. Една много любовна и много поставяна пиеса. Силната любов, която пламва между Дон Бъкър – млад незрящ мъж, и странното момиче Джил поставя на изпитание житейската им зрялост, както и степента на свободата, която са способни да понесат.
Аз не се съжалявам! Не ме съжалявай и ти! Ако искаш, застани до мен срещу тази бяла врата и нека помълчим преди да я отворим… Дори да не намерим ключа, ние трябва да опитаме – желанието ще ни стигне! Към тебе води тя, към мене води тя – вратата, към другия, врата към другото, където в равновесие от вземане и даване ще сме си нужни. Аз имам свободата да се влюбвам и да избирам своите окови от задължения и отговорности. Да преобразявам и да ме преобразяват. А ако искаш някога да си заминеш, просто затвори вратата към своята душа. Няма да те съдя, че ме нараняваш, защото знам, че ме обичаш, но търсиш своята свобода като пеперудите… Чуй, пеперудите са свободни!
Макар и крехки, пеперудите са свободни и красиви. Поне така изглежда отстрани. Или поне такова е тълкуването на Леополд Герш на човешкия избор за щастие. Той е написал пиеса за дързостта да излезем от зоната на комфорта си, за да стигнем мечтите си. И за болката, през която преминава решението ни да обичаме и да летим. За рисковете на полетите и свободата. За красотата ни в моментите, когато приличаме на пеперуди. Много хубава пиеса. Чуйте я!

Участват артистите: Татяна Лолова, Ивайло Петрушинов, Диана Челебиева, Петър Славов.
Музика: Кирил Дончев.
Постановка: Пантелей Пантелеев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени