Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Deutsche Börse подава оставка в края на годината с оглед на продължаващото разследване срещу него

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Deutsche Börse AG обяви в четвъртък, че главният изпълнителен директор на немската борса Карстен Кенгетер ще подаде своята ефективна оставка на 31-ви декември с оглед на продължаващите разследвания срещу него, свързани с предполагаемата търговия с вътрешна информация.

Г-н Кенгетер предложи да се оттегли, за да позволи на компанията да насочи своята енергия обратно към клиентите, бизнеса и нейното развитие и за да бъдат избегнати по-нататъшни негативни влияния, причинени от течащото разследване, заяви Deutsche Börse.

Договорът на г-н Кенгетер като главен изпълнителен директор трябваше да приключи през март 2018-а година, посочва агенция MarketWatch. Той обаче беше подложен на натиск от началото на настоящата година, след като прокуратурата започна разследване за предполагаема търговия с вътрешна информация, свързана с предложеното от Deutsche Börse AG сливане с Лондонската фондова борса (London Stock Exchange - LSE), което в последствие претърпя провал. Разследването се фокусира върху това, дали първоначалните тайни разговори за евентуално сливане с LSE вече са били в ход, когато Кенгетер е закупи 60 хиляди акции на немският борсов оператор в края на 2015-а година на стойност 4,5 млн. евро.

Оставката на Карстен Кенгетер е факт, след като съд в Франкфурт отказа по-рано тази седмица предложението да бъде преустановено разследването срещу директора на Deutsche Börse и върна делото на прокуратурата.

Официалните планове за сливане на двете водещи европейски борси бяха обявени през февруари 2016-а година, но в последствие споразумението на стойност 28 млрд. евро претърпя провал през март тази година, когато  Европейската комисия блокира сделката, опасявайки се, че това би довело до ефективното създаване на монопол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна