Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ДПС да се превъзмогне страхът да се защити партията, призова той

Илхан Кючюк: Избирателите на ДПС никога не са се обърквали и няма да се объркат

Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо, смята евродепутатът, който прогнозира създаването на европейски закон тип "Магнитски"

| Интервю
Илхан Кючюк
Снимка: БТА

"Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо." 

Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючюк. По думите му, в момента е налице "прегрупиране на партията". Той се солидаризира с думите на Ахмед Доган за преврат в партията.

Запитан и преди избирането му за съпредседател на ДПС ли Делян Пеевски е проявявал признаци на авторитарен стил, евродепутатът посочи, че през годините демократичният рефлекс в партията се е "позагубил".

"Може би сме ги виждали до такава степен, не са се усещали."

"Моята вина, вината на тези, които сме мълчали, трябва да бъде поета", допълни той.

ДПС винаги се е характеризирала като монолитна партия, отбеляза още Кючюк. Той е категоричен, че "принципите на партията, нейните устои, не могат да бъдат променяни". ДПС е евроатлантическа партия от самото си създаване, изтъкна евродепутатът, като отбеляза, че има "разкази за наивници". Кючюк обаче призна, че очакванията към Пеевски са били "много по-различни" - да направи динамична партия, отворена към младите, но "виждаме различен резултат".

Избирателите на ДПС никога не са се обърквали и няма да се объркат, коментира Илхан Кючюк в предаването "Преди всички" във връзка с конфликта в партията.

Кючюк апелира в ДПС да се превъзмогне страхът "да защитим партията", защото в противен случай с мълчание се легитимира случващото се.

"Страх ги е, защото ги плашат, защото ги страхуват. Всичко, което е казано в писмото на Ахмед Доган, е истина."

В отговор на въпрос за влиянието на ДПС и Пеевски върху службите и прокуратурата евродепутатът отбеляза:

"Не знам до каква степен е неговото отношение върху тези структури в държавата, но днес виждаме, че те имат особено активна роля върху нашите членове и симпатизанти, особено върху хора, които имат власт на местно ниво – кметовете."

Важният въпрос е дали партията има демократичния рефлекс да се събуди и да каже – така не може, подчерта Илхан Кючюк.

ДПС общността ще бъде обединена и цялостна, прогнозира той, но призна, че "кризата е дълбока и има много измерения".

По казуса с присъствието на Делян Пеевски в списъка "Магнитски" Кючюк сподели, че е бил питан многократно за това от работещи с него в европейските структури – "десетки пъти", но е защитавал партията като ценности.

За евентуалното създаване на идентично европейско законодателство тип "Магнитски" Кючюк посочи:

"Има идея в ЕС, не от вчера. Аз съм бил част от идейно разработване на евентуален европейски закон "Магнитски" и към днешна дата темата отново стои с много голяма тежест в европейските институции. По всяка вероятност тези текстове ще бъдат доразработени и ще се стигне до създаването на европейски такъв закон. Американският закон няма приложно поле на европейска територия."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна