Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на печалбата на "Фолксваген" заради големи разходи около скандала с вредните газови емисии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Немският автомобилен гигант "Фолксваген" отчете в петък силен спад на нетната печалба за третото тримесечие във връзка с големи разходи, свързани със скандала с вредните газови емисии на дизеловите автомобили.

Според "Фолксваген" нетната печалба се понижи през трите месеца до края на септември до едва 1,06 млрд. евро спрямо печалба за 2,28 млрд. евро през същото тримесечие година по-рано. От компанията посочиха, че през последното тримесечие са изхарчили 2,6 млрд. евро във връзка с огромния дизелов скандал от преди две години, който причини най-голямата бизнес криза в 78-годишната история на автомобилния гигант.

В същото време приходите на "Фолксваген" се повишиха през третото тримесечие с 5,8% до 55 млрд. евро спрямо приходи за 52 млрд. евро точно преди година. Оперативната печалба на компанията пък нарасна с 15% до 4,32 млрд. евро спрямо 3,75 млрд. евро през третото тримесечие на 2016 година.

Главният финансов директор Франк Витер заяви, че е оптимист за представянето на компанията през цялата отминаваща година, но подчерта, че негативните последици от дизеловия скандал все още не са приключили. Франк Витер посочи, че проблемите с дизеловия скандал съвсем не са близо до своя край и ще продължават да изискват полагането на големи усилия в рамките на цялата автомобилна групировка.

Въпреки големият спад на печалбата акциите на "Фолксваген" поскъпват по време на петъчната търговия с 1,87%, тъй като компанията повиши прогнозата си за оперативния марж (маржа на печалбата) за цялата година, отбелязвайки, че очаква маржът да надвиши леко предишната оценка в диапазона между 6% и 7%. "Фолксваген" също така потвърди досегашните си прогнози за приходите през 2017 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна