Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" повиши изненадващо кредитния рейтинг на Италия за пръв път от три десетилетия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на предходната работна седмица агенция "Стандард енд Пуърс" повиши изненадващо дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Италия до ниво "ВВВ", като това представлява първото увеличение на рейтинга на третата по сила икономика в еврозоната от страна на кредитната агенция от най-малко три десетилетия насам, съобщава Ройтерс.

"Стандард енд Пуърс" отбеляза, че това повишаване на кредитния рейтинг от досегашното негово "ВВВ-" е оправдано с оглед на засилващите се перспективи пред италианската икономика, нарастващите инвестиции в страната, стабилния подем на заетостта и подобряването на дълговото бреме на банковия сектор.

В същото време агенцията запази "стабилна" перспективата пред новия кредитен рейтинг на страната.

След доста години най-накрая "Стандард енд Пуърс" повиши рейтинга на Италия, тъй като положеният от нас труд започва да се отплаща, отбеляза в туитър бившият премиер на страната Матео Ренци, който оглавява управляващата Демократическа партия.

Решението на агенцията е факт на фона на подготовката на италианските политически партии за националните избори, които се очаква да се проведат през март 2018-а година. Трябва да се има предвид, че проучванията на общественото мнение показват, че партията на Матео Ренци изостава в допитванията от антисистемното движение "Пет звезди" и дори от постепенно възраждащия се политически център.

"Стандард енд Пуърс" прогнозира, че БВП на Италия ще нарасне с 1,4% през настоящата година и с 1,3% през всяка една от следващите две години. Това не се различава съществено от възходящо ревизираните прогнози през миналия месец на италианското правителства на премиера Паоло Джентилони, според които италианската икономика ще се разшири през 2017-а година с 1,5% вместо с прогнозирания през април растеж от едва 1,1 на сто. Правителството също така повиши и своята прогноза за растежа на БВП през следващата година до 1,5% от 1,0%.

Ние повишихме рейтинга на Италия с оглед на подобрените перспективи пред икономическия растеж, подкрепени от нарастващите инвестиции и стабилният растеж на заетостта, както и от експанзивната парична политика, посочи "Стандард енд Пуърс". В този контекст решението ни също така отразява намалелите рискове по отношение на икономическата перспектива, идващи от банковия сектор и очакванията ни за по-нататъшна бюджетна консолидация, допълни кредитната агенция.

Италианските банки пострадаха сериозно от продължителния икономически спад през последните години, който остави секторът със стотици милиарди евро "лоши кредити". Правителството трябваше да се намеси, за да спаси редица кредитори, докато други банки се наложи да изчистят рисковите активи от своите баланси. Централната банка на Италия заяви по-рано този месец, че "лошите" (необслужвани) задължения, държани от италианските банки, са намалели през август до най-ниско ниво от юли 2014-а година насам.

От 1988-а година насам агенция "Стандард енд Пуърс" намаляваше трайно кредитния рейтинг на третата по големина икономика в еврозоната от ниво "АА+", като рейтингът "ВВВ-", който е само една стъпка над т.нар. територия "боклук" (високорисков кредитен рейтинг), беше в сила за Италия от 5-и декември 2014-а година насам.

За разлика от "Стандард енд Пуърс", агенциите "Мудис" и "Фич" повишиха рейтинга на Италия през 2002-а година, но  впоследствие трябваше отново да го намалят. По-рано този месец "Мудис" потвърди кредитната си оценка за Италия на ниво "Baa2", докато през април агенция "Фич" понижи рейтинга на страната до "BBB" от "BBB+".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени