Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щетите от опустошителните пожари в Калифорния достигнаха рекордните в историята на САЩ 3,3 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Исковете за имуществени щети от опустошителните горски пожари, които вилняха в Северна Калифорния през първата половина на октомври, са надхвърлили 3,3 млрд.долара. Това обяви представител на калифорнийския застрахователен бизнес, което означава, че тези пожари ще се окажат най-скъпо струващите в историята на САЩ.

Въпреки че застрахователните загуби вече надминаха шокиращите 3 млрд. долара, техният размер сигурно ще продължава да нараства, тъй като постъпват нови искове, посочи застрахователният агент Дейв Джоунс, цитиран от телевизия CNBC.

На общността в засегнатите региони ще отнеме години за да успее да се възстанови, допълни той.

Искове за имуществени щети са постъпили в 15 големи застрахователни компании и вече надвишават повече от три пъти предварителната оценка, предоставена преди по-малко от две седмици.

Предишният най-скъп пожар, коригиран с инфлацията, беше огнената буря в Оукланд, Калифорния през далечната 1991 година, когато изгоряха над 2800 жилища и бяха причинени щети за 2,7 млрд. долара, показват данни на Института за застрахователна информация.

Огромните пожари през миналия месец, които бяха концентрирани до голям степен около водещия винарски регион на САЩ, убиха поне 43-ма души и унищожиха или нанесоха сериозни щети на повече от 14700 жилища и на над 700 предприятия.

Според телевизия CNBC Дейв Джоунс е заявил пред репортери, че големите щети в Северна Калифорния могат да накарат застрахователните компании да преустановят издаването на застрахователни полици във високо рискови региони на страната.

За съжаление можем да видим застрахователни компании, които актуализират моделите си за оценка на риска, свързан с пожарите. Това може да означава, че в някои случаи застрахователите могат да решат издават по-малки застраховки в области, които традиционно бяха разглеждани до този момент като по-нискорискови, отбеляза Джоунс.

Трябва да се има предвид, че винарската индустрия в щата Калифорния все още оценява последиците от горските пожари. Около 10 винарни са претърпели значителни щети, но повечето от прочутите лозя в региона все пак са успели да оцелеят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна