Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драги: Нуждаем се от съвместни усилия, за да се справим с лошите банкови кредити

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трябва да има съвместни усилия от редица страни, включващи регулаторните и надзорни органи, както и националните власти, за да може да се помогне на банките да намалят необслужваните си кредити, заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги при откриване във Франкфурт на Втори форум на ЕЦБ за банков надзор.

Неговите коментари са факт само месец след като централната банка представи доста спортните си основни насоки за справяне с новите лоши кредити, като днешната му реч подчертава едно от основните предизвикателства пред банковите надзорни органи.

Марио Драги отбеляза, че процентът на лошите кредити сред големите банки е спаднал през последните две години (от 7,5% в началото на 2015 година до 5,5% към настоящия момент), но въпреки това много банки все още нямат възможност да абсорбират големи загуби, тъй като съотношението на лошите кредити към банковия капитал и заделените провизии остава високо.

Следователно ние се нуждаем от съвместно усилие от страна на банките, надзорните органи, регулаторните органи и националните власти за справяне с този въпрос по един методичен и системен начин, преди всичко чрез създаване на среда, в която необслужваните заеми могат ефективно да се управляват и да бъдат ликвидирани, заяви Драги, цитиран от агенция "Уолстрийт Джърнъл".

Той също така посочи, че има малко доказателства, че политиката на ЕЦБ на отрицателни лихви е подкопала банковата рентабилност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна