Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕБВР повиши рязко своите прогнози за икономическия растеж в Централна и Югоизточна Европа през 2017

Банката завиши очакванията си и за растежа на БВП на България за тази и за 2018 година

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира, че икономиките от Централна и Югоизточна Европа са на път да отбележат през настоящата година най-солиден растеж от края на глобалната финансова криза насам, благодарение отчасти на ръст при заплащането на труда, на съживяване на инвестициите и на по-високи от очакваното експортни нива с оглед на по-силното търсене от възстановяващата се еврозона.

ЕБВР вече очаква БВП на осемте страни от Централна Европа и Балтийските държави да нарасне през 2017-а с 3,9% и с 3,4% през 2018-а година, като това представлява значима възходяща ревизия спрямо предходната прогноза, направена през май, за икономически растеж от 3,1% през тази и през следващата година.

Банката обяви позитивна ревизия и на своите прогнози за 10-те страни от Югоизточна Европа, включващи и България, като очаква общ икономически растеж на региона от 3,6% през тази и от 3,3% през 2018-а година спрямо предишни оцени за икономическа експанзия от 3,1% през 2017-а и от 3,0% догодина.

ЕБВР също повиши, макар и малко по-слабо, своята оценка за икономическото представяне на нашата страна и вече прогнозира нарастване на БВП на България с 3,5% през тази година (спрямо прогноза през май за растеж от 3,2%) и с 3,2% през 2018-а година (при предходна оценка за икономическа експанзия от 3,0%).

Относно нашата страна ЕБВР посочва:

След растеж с 3,9% през 2016 година икономиката се разшири с 3,6% и с 3,9% през първите две тримесечия на настоящата година. Частното потребление се превърна в основен двигател на растежа през 2017-а година в резултат на свития пазар на труда, годишното увеличение с 10% на средните заплати и нарастващо доверие на потребителите. Правителствените разходи останаха по-ниски поради затягането на бюджета и с оглед на прехода към новия програмен период на фондовете от ЕС, което доведе до бюджетни излишъци през миналата година и през първите три тримесечия на 2017-а година.

Банката също така посочи, че след три последователни години на спад, инвестициите в България нараснаха през 2016-а / 2017-а година благодарение на частния сектор. В резултат на нарастващото вътрешно търсене, което увеличава вноса, приносът на нетния износ към икономическия растеж стана отрицателен през първата половина на 2017-а година. През тази и следващата година икономическия растеж в България ще бъде задвижван главно от частното потребление и от инвестициите с оглед на продължаващата фискална консолидация, като приносът на нетния експорт ще остане негативен поради силното вътрешно търсене. За цялата настояща година се очаква БВП да достигне 3,5% и да се забави до 3,2% през 2018-а година.

В същото време Европейската банка за възстановяване и развитие отбеляза, че някои страни като Румъния и Турция се наслаждават на икономически растеж, който е сравним с предкризисните нива от средата на новото хилядолетие. ЕБВР повиши своите оценка за растежа на БВП на Румъния за настоящата година до 5,3% (от едва 4% през месец май) и до 4,2% през 2018-а година (от предишна оценка за растеж с 3,5%). Подобна солидна възходяща ревизия за настоящата година от 4,6% до 5,1% търпят и прогнозите за растежа на БВП на Турция, като за следващата година се очаква турската икономика да се разшири с 3,5% вместо с досега очакваните 3 на сто.

Банката допълни, че сегашната по-добра икономическа перспектива пред региона е подложена на многобройни рискове, включително геополитическото напрежение, постоянните заплахи за сигурността, както и нарастващата привлекателност на популистките антиглобалистки партии в развитите икономики.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна